nedeľa 23. septembra 2012

Indická halva- vegánska a bezlepková

V poslednej dobe mi behá po rozume v zložke "čo uvariť?" indická kuchyňa. Moje chuťové poháriky nie sú úplnými vyznávačmi týchto chutí, ale pokiaľ ide o sladké, asi tam mám výnimku. Keď som bola v Indii, tak som si tú klasickú indickú halvu varievala, keďže nič iné sa moc vymýšľať na plynovom variči nedalo. Ingrediencie sa tiež nedali nahradiť za zdravšie alternatívy. Tu doma som si vymyslela zdravšiu variantu, ktorá je podľa mňa ešte lepšia. Je vegánska, neobsahuje lepok, takže je ľahšie stráviteľná a je proste mňam.
Tu je recept:

Indická halva- bezlepková, vegánska
kokosové mlieko alebo ryžové
pohánková krupica
kardamón
hrozienka- nesírené!!
kokos
kešu oriešky
mandle
štipka soli( na zvýraznenie chutí)

Krupicu s mliekom varíme ako klasickú krupičnú kašu, kým nezhustne. Podrvíme kardamon, očistíme ho od šupiek a pridáme len podrvené semienka, drť pridáme do kaše spolu s hrozienkami a posekanými orieškami, kokosom. Pridáme štipku soli a na záver med. Dáme do misiek, koľko kto vládze, posypeme navrch orieškami a spapáme:)



Niečo o kardamone:




Účinky:


Kardamon má priaznivé účinky na zažívanie, pôsobí proti žalúdočným problémom (pálenie záhy), považuje sa za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinok. Keď rozhryzieme pár  kardamonových semien, má to veľmi ukľudňujúci vplyv na nervovú sústavu, osvieži dych a zlepší trávenie. Eliminuje prekyslenie zo sladkých jedál.Starobylí Egypťania žuvali kardamonové semienka ako čistič zubov, Gréci a Rimania ich používali ako parfém a Indovia považovali Kardamon za liek na tučnotu.Ochladzuje, preto sa príliš nepoužíva v zimnom období.Použitie:Kardamon sa pridáva do čaju a kávy (známe v arabských krajinách), jogurtu, je súčasťou koreniacich zmesí, používa sa do pečiva, perníkov, koláčov, sušienok,vôbec sladkých dezertov, pri výrobe likérov, i do zeleninových jedál, strukovín, ryže, niektorých polievok a omáčok. Nájdeme ho v pokrmoch indickej, arabskej i čínskej kuchynii. Je súčasťou kari korenia a garam masaly. Koreníme ním veľmi opatrne, pretože ide o výrazné korenie.Ak chceme okoreniť kávu alebo čaj, pridávame 3 - 4 zrnká na šálku kávy (celé alebo mleté).

Zdroj: http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=2858

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára