piatok 17. mája 2013

Revolučné varenie – Špargľa s mladými zemiačikmi

Nielen tento deň "FOOD REVOLUTION DAY", ale každý jeden sa snažím variť a jesť poctivo – zdravo, vegetariánsky a z kvalitných surovín.
Dnes som sa rozhodla uvariť si špargľu a mladé zemiačiky, keďže je sezóna. K tomu jarný šalát z reďkovky, hlávkového šalátu a medvedieho cesnaku. Zeleninu som kúpila na trhu na Miletičke a šalát a reďkovky od Debničkárov. Sú sezónne, lokálne, čerstvé.

Budete potrebovať(3-4 porcie):
0,5 kg mladých zemiakov
2 mladé cibuľky
1 viazanička špargle
mladý cesnak
čerstvý rozmarín
citrón
olivový olej
farebné korenie
soľ

Na šalát:
1 viazanička reďkoviek
Hlávkový šalát
medvedí cesnak

Zálievka: umeocot, olivový olej a agave sirup, voda

Zemiaky so šupkou uvaríme v slanej vode, pokým nie sú mäkké. Bielu špargľu ošúpeme škrabkou na zemiaky a dáme ju do vriacej slanej vody povariť tak 10 min. Ak použijeme zelenú špargľu, nemusíme ju šúpať. Ja osobne ju mám radšej, len ju nemali. Medzitým, ako sa nám varia zemiaky a špargľa, si nakrájame cibuľku, cesnak, dáme do pekáča/ zapekacej misky, pridáme uvarené zemiaky a špargľu, pokvapkáme olivovým olejom, citrónom. Pridáme pomleté farebné korenie, čerstvý rozmarín a soľ podľa chuti. Zľahka premiešame a dáme piecť na 180°C na 20 min, aby sa spojili všetky chute.

Počas pečenia si pripravíme šalát, všetky ingredience si nakrájame a polejeme zálievkou. Tá bola robená od oka (ale približne 3 PL vody, 1-2PL umeocta, trošku agáve sirupu, 2 PL oliv oleja).

Zemiaky podávame ako hlavné jedlo alebo ako prílohu. Kto má chuť a potrebu, môže si pridať kozí alebo ovčí syr a pesto z medvedieho cesnaku.
Dobrú chuť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára