štvrtok 21. marca 2013

Špenátový zelený štvrtok

Blíži sa nám Zelený štvrtok, na ktorý sa tradične jedáva špenát. Ten klasický s mliekom a so smotanou mi robievala mamina. No keďže sa vyhýbam mlieku a mliečným výrobkov kvôli tráveniu, no aj kvôli podmienkam ako sa kravy chovajú, uprednostňujem ten nemliečny a rovnako úžasný. Teda mne tak pripadá:) Keď som zbadala na trhu špenát, hneď som dostala na neho chuť a kúpila som si k nemu aj medvedí cenak a domáce vajíčka.

Suroviny pre 4-6 porcií

omáčka

  • 0,5 kg(plný sáčok) čerstvého špenátu
  • 1 viazaničku medvedieho cesnaku
  • 0,5 l ryžového alebo iného rastlinného mlieka + 1 dcl kokosové
  • 1 PL kuzu škrobu (o jeho blahodárnych účinkoch viac TU) / kukuričný škrob
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 hrste mrazeného hrášku- dodá sladkú chuť a aj zahustí.
príloha
  • domáce vajíčka
  • zemiaky


Špenát umyjeme a naparíme. Medzitým si dáme do hrnca mlieko, rozmiešaný škrob, pridáme sparený špenát, hrášok, rozmixujeme ponorným mixeróm, pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti. Necháme prevariť, nech omáčka zhustne. Ak sa vám zdá veľmi hustá, pridajte vodu z naparovania alebo ešte mlieko, ako vám chutí. Až nakoniec pre zachovanie čo najviac látok pridáme medvedí cesnak. Kto má rád viac cesnaku, môže pridať aj klasický, no nie ten z Číny!
Ešte raz rozmixujeme. Počas varenia omáčky si uvaríme zemiaky a vajíčka buď natvrdo alevo voľské oká. Podávame pokvapkané olivovým olejom a pokrájaným čerstvým medvedím cesnakom, dodajú jedlu úžasnú chuť!

P.S.: Všetky množstvá sú orientačné a improvizačné. Takže pokojne upravujte, experimentujte:)

Už rastie medvedí cesnak, takže poponáhľajte sa a nazbierajte si! Už čoskoro bude post o peste z cesnaku:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára